Spel is van groot belang in de kleuterklas

In de kleuterklassen zitten kinderen van vier tot zes jaar. Gedurende de kleutertijd ontwikkelen kleuters voorwaarden voor het leren. Dat wat een kind waarneemt en ervaart in de wereld om hem heen wordt verwerkt in het spel. Hierdoor verwerft het zich vaardigheden, waarmee het later leert rekenen en mathematiseren e.d.

Het spelen blijft van groot belang voor de taal- en denkontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de motorische ontwikkeling. De klassen zijn heterogeen: in een klas zitten jongste, middelste en oudste kleuters bij elkaar. Het samengaan van jongere en oudere kleuters biedt veel mogelijkheden voor de sociale ontwikkeling van de kinderen. De kleuters blijven gedurende hun kleutertijd bij dezelfde leerkracht.

 

foto Bram

Bram van der Linden

Werkzaam als leerkracht basisonderwijs. Ouder van één leerling op de Rudolf Steiner School. Als kind heeft hij zowel het basisonderwijs als ook het voortgezet onderwijs binnen de vrijeschool doorlopen.

Mensen vragen mij vaak waarom ik deze keuze heb gemaakt. Wat doen ze daar dan anders? Nou, omdat je er lekker mag spelen, gewoon jezelf mag zijn, maar toch met veel structuur, zodat Boaz weet wat er gaat gebeuren. Dat voelt vertrouwd, hij voelt er zich thuis, mag zijn wie hij is en krijgt de aandacht die hij nodig heeft. Er is een bosdag, lekker buiten in de natuur. Er is aandacht voor cultuur, creativiteit en persoonlijkheid. Er is ook een goed contact met de ouders en met ouders onderling.

foto chantall

Chantal Geuze

Intuïtief coach en trainer. Ouder van twee leerlingen op de Rudolf Steiner School.

Waarom wij voor de Rudolf Steiner School gekozen hebben? De aandacht voor de kleine en grote dingen, het interieur binnen en de pleinen buiten, zelfgemaakte broodjes of soep en niet te vergeten de vele uitbundig gevierde jaarfeesten. Maar waar het echt om gaat, is dat kinderen worden gezien om wie ze zijn als individu met alle ruimte om te spelen en te ontdekken wie ze zijn. En dat doen ze met hoofd, hart en handen, op prachtige veelzijdige manieren. Goh, er valt zoveel te vertellen. Bij ons was het vooral de kennismakingsochtend. Daaraan hadden wij zo'n goed gevoel overgehouden. En dat gevoel, is er nog altijd.